Vesti

Održan četvrti sastanak Nacionalne savetodavne grupe

Četvrti sastanak Nacionalne savetodavne grupe u okviru projekta ALMIT – Brža integracija migranata na tržište rada kroz mapiranje veština i obuku održan je 11. juna u prostorijama opštine Šid. Sastanku su prisustvovali članovi projektnog tima, kao i predstavnici Komesarijata za izbeglice Republike Srbije (KIRS), Centra za socijalni rad Šid, Opštine Šid, Doma zdravlja Šid, Crvenog krsta, Gimnazije Sava Šumanović i Javno-komunalnog preduzeća „Standard“ Šid.

Članovi projektnog tima su predstavili učesnicima osnovne ideje projekta, kao i dosadašnje rezultate i aktivnosti koje su planirane za naredni period. Nebojša Ilić, pomoćnik predsednika opštine i poverenik za izbeglice, istakao je važnost saradnje nevladinog sektora sa školama u cilju unapređenja edukativnih aktivnosti namenjenih odraslim polaznicima iz migrantske populacije. Pored toga, naveo i primere dobre prakse iz evropskih zemalja koje su uspešno zaposlile migrante sa višim stepenom obrazovanja ili zanimanjima koja su bila vrlo tražena na tržištima rada. Jovan Komlenac, psiholog u gimnaziji Sava Šumanović, govorio je o socijalnoj inkluziji dece u formalnom obrazovanju kao važnom delu integracije i odraslih migranata u lokalnim zajednicama. Takođe, učesnici sastanka diskutovali su o tome kako se migrantska situacija razlikuje u različitim državama Evrope, ali i različitim lokalnim sredinama u Srbiji.

U narednom periodu, projektne aktivnosti će uključiti radionice karijernog vođenja i savetovanja sa polaznicima koji trenutno borave u azilnim i prihvatnim centrima u Srbiji, kao i sastanci sa lokalnim preduzetnicima i organizacijama koje rade migrantskom populacijom.

Projekat ALMIT – Brža integracija migranata na tržište rada kroz mapiranje veština i obuka, ima za cilj da pronađe načine za lakšu integraciju migranata na tržište rada i tokom projekta će biti osmišljeno i pilotirano više treninga i obuka iz oblasti srpskog jezika, građanskog vaspitanja i  interkulturalnog učenja. Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske unije, kroz Program za zapošljavanje i socijalne inovacije.